Svetový deň povedomia o autizme

02.04.2023 08:13

Svetový deň povedomia o autizme 

Základné informácie : Členovia OSN sa v roku 2008 jednomyseľne zhodli, že dátum - 2. apríl - vyhlásia za Svetový deň povedomia o autizme. 

V súlade s Medzinárodnou konvenciou o právach ľudí s postihnutím tento deň slúži predovšetkým na zdôraznenie faktu, že je potrebné neustále skvalitňovať život ľudí s autizmom, aby mohli viesť zmysluplný a dôstojný život.

 Autizmus : Medzi poruchy autistického spektra (PAS) sa zaraďuje najmä detský autizmus, Aspergerov syndróm a atypický autizmus.

 Prejavy PAS sú rôzne a môžu sa výrazne odlišovať – od miernych príznakov v oblasti komunikácie a sociálnej interakcie až po závažnejšie prejavy. 

Aké sú základné symptómy človeka s autizmom? PAS sa vyznačujú najmä: - problémami v sociálnej interakcii a komunikácie, - vyhranenými a obmedzenými oblasťami záujmu, - opakujúcimi sa vzorcami správania.

 Ľudia s autizmom často preferujú nemennosť prostredia a rutinné činnosti. Môžu sa správať nezvyklo alebo sa môžu rozrušiť akoukoľvek, čo i len minimálnou zmenou vo svojom dennom programe alebo v prostredí, v ktorom žijú.

 Veľa ľudí s PAS reaguje v sociálnych situáciách nedostatočne alebo naopak nadmerne. Títo ľudia sú často príliš vnímaví na niektoré zvukové alebo obrazové podnety. Autizmus sa prejavuje rôznou mierou závažnosti. 

Niektorí ľudia s PAS bývajú samostatní, zatiaľ čo iní potrebujú vysokú mieru podpory. Autizmus neovplyvňuje fyzickú stránku človeka. Ľudia s autizmom sa od ľudí bez postihnutia nelíšia. 

Čo spôsobuje autizmus? 

Príčina autizmu doteraz nie je známa. Svoju úlohu hrajú genetické faktory a v niektorých prípadoch môže ísť aj o vplyv prostredia. Zostávajúce faktory sa doposiaľ nepodarilo objasniť. 

Autizmus nie je spôsobený tým, ako sa rodičia k deťom správajú. A nie je spôsobený ani očkovaním. 

Autizmus je pomerne častý jav. V Európe má diagnostikovaný autizmus približne jedno dieťa zo sto. (Dnes sa dokonca hovorí už o čísle jedno dieťa z 88.) Znamená to, že v Európe žije zhruba 5 miliónov ľudí s autizmom. 

Autizmus sa vyskytuje častejšie u mužov, ako u žien. Nezáleží na rase, etniku či sociálnej vrstve. 

Diagnostikuje sa včasnejšie a tiež častejšie ako v minulosti. Je to pravdepodobne dané tým, že sa zvyšuje informovanosť o PAS tak ako u odbornej, tak aj u širokej verejnosti. 

Je možné autizmus liečiť?

 Zatiaľ nie. Ľuďom s autizmom však môžu výrazne pomôcť v praxi overené terapeutické postupy, čím môžu ľudia s autizmom ďalej rozvíjať svoj potenciál.

 Autism-Europe je medzinárodná organizácia, ktorá združuje 80 organizácií a ďalších partnerov z 30 krajín Európy. 

Light It Up Blue je iniciatívou, v rámci ktorej sú pri príležitosti Dňa povedomia o autizme nasvecované budovy modrým svetlom. Modrá farba symbolicky predstavuje farbu komunikácie a sebavyjadrenia. 

Práve v týchto oblastiach majú ľudia s PAS vo svojom živote najvýraznejšie problémy. 

V mesiaci apríl prebieha množstvo rôznych sprievodných akcií. Jednotiacim prvkom je modrá farba. Iniciátorom tejto akcie je združenie Autism Speaks z USA.